• Home
 • Specifieke (medische) situaties
 • Ouderenzorg
 • Ouderenzorg

  Medimmigrant vzw - Ouderenzorg

  1. Opname in een rustoord voor bejaarden (ROB) of rust-en verzorgingstehuis (RVT)

  De opname in een rustoord voor bejaarden (ROB) of rust-en verzorgingstehuis (RVT) wordt aan het OCMW niet terugbetaald door de POD MI in het kader van de procedure Dringende Medische Hulp aan mensen zonder wettig verblijf (DMH). Dit komt omdat een ROB en RVT voornamelijk beschouwd worden als een woongelegenheid. Enkel instellingen die voorzien zijn van volgende RIZIV-nrs : 71, 72, 77, 78, 95 en 96 worden beschouwd als verplegingsinstellingen.

  Maar! De medische zorgen die in ROB’s of RVT’s verstrekt worden, kunnen wel beschouwd worden als dringende medische hulp maar dus niet de ligdagprijs. Voor de dringende medische hulp kan het OCMW van het ROB of RVT tussenkomen afhankelijk van de situatie en als ook andere voorwaarden (oa behoeftigheid) vervuld zijn.

  Lijst van de Brusselse ROB’s en RVT’s.

  2.    Thuiszorgdiensten

  Senioren die thuis wonen kunnen op een hele reeks van thuiszorgdiensten rekenen zoals thuisverpleging, maaltijden aan huis, poetshulp, etc. Het OCMW wordt door de POD MI integratie enkel terugbetaald voor medische zorgen die een nomenclatuurnummer hebben zoals thuisverpleging.
  Andere vormen van thuishulp betaalt de POD MI niet terug. Het staat het OCMW evenwel vrij om afhankelijk van de situatie te bekijken of het opportuun is of de persoon hier tijdelijk kan op beroep doen.

  Lijst van Brusselse diensten die thuisverpleging aanbieden.